У даному матеріалі розглянемо технології виробництва м'ясо-кісткового борошна, а також таких інгредієнтів як тваринний, рослинний білок та жир. Ця стаття дасть розуміння, яке м'ясо міститься у складі та взагалі з чого зазвичай роблять корм для котів.
Користь чи шкода
Котячий корм є своєрідним харчовим концентратом, у якому можуть бути підвищені показники холестерину. Для їх нейтралізації та зниження ризику захворювань судинної та серцевої систем виробниками доповнюються склади елементами, що пов'язують жовчні кислоти – статинами.
Варто розуміти, що навіть ознайомившись з повним складом котячого корму, не можна повною мірою дати йому оцінку якості. На жаль, багатьом виробникам характерно вказувати не в повному обсязі достовірну інформацію про склад корму.
Як роблять котячий корм?
Щоб розуміти, які м'ясні продукти є основою котячого корму, достатньо ознайомитися з м'ясною продукцією на прилавках магазинів і зробити реальну оцінку їхнього асортименту. Так можна зрозуміти, що частини туш не завжди можна зустріти в асортименті ринків та магазинів.
Дуже рідко зустрічаються частини у вигляді вух, голів, хвостів, діафрагм. Важко буде купити і субпродукти з баранини, свинячі потрухи, а також частини тіла у вигляді яловичого серця, кишечника, мізків птахів та тварин. Дані види продуктів мають не презентабельний зовнішній вигляд для людей, однак, для котів це джерело білка, а також мікро і макроелементів.
Дуже багато товарів, які користуються популярністю в нашій країні, країнах СНД та Азії майже зовсім не використовують у США та Канаді. Наприклад, продукти у вигляді червоного курячого м'яса там не вживають, а якщо говорити про субпродукти, то американські жителі віддають перевагу лише серцю і печінці в дуже рідкісних випадках. В основному північноамериканський народ їсть печінка фу агра і т.д. Також варто виділити стейки, котрим характерно залишати велику кількість неліквідних обрізків. Обріз у великій кількості є результатом того, що дуже багато людей останнім часом намагаються дотримуватися правильного харчування, яке не має на увазі вживання занадто жирних продуктів. Таким чином, у промисловому виробництві зрізають жирові частини та невелику кількість м'яса.
Якщо говорити про рибу та морепродукти, то тут ситуація є приблизно такою ж. В основному для виготовлення котячого корму використовують обрізки та непромислові види риб, дрібних рибок і т.д.
З цього випливає, що останнім часом люди стали більш вимогливими до харчових продуктів, що дозволило котам харчуватися досить якісним м'ясом без обману.
Процес виробництва котячого корму
Рендеринг є технологічним процесом, який сприяє отриманню кісткового, м'ясо-кісткового та м'ясного борошна, а також жиру та білка.
Цей процес передбачає подрібнення інгредієнтів, їх нагрівання парою з подальшим знежиренням та зневодненням. Це дає можливість отримати три інгредієнти у вигляді жиру, білкової маси та води.
Отриману білкову масу подрібнюють і стерилізують, після чого вона стає мукою або білком. Для жиру також характерний процес стерилізації з подальшим надходженням на кормове виробництво або інших цілей. Воду спрямовують на технологічний процес.
З чого роблять вологий котячий корм? Продуктами для рендерингу можуть виступати всі перераховані вище інгредієнти у вигляді м'ясного або рибного обрізу, але найчастіше сировиною є продукти: вмираючих або мертвих тварин, інвалідів, м'ясо не презентабельного виду (наприклад, обвітрене). Також рендеринговою сировиною можуть бути тваринні відходи у вигляді ампутованих кінцівок, видалених органів або повністю присиплених тварин.
Одержання рибного борошна та риб'ячого жиру також є результатом рендерингу. Однак особливості рибного ремесла в основному дають можливість використання більш якісної сировини, такої як дрібні рибки, обрізки з риби та інше. Процес рендерингу також використовується як метод, за якого отримують кукурудзяний глютен, соєвий шрот та інші рослинні інгредієнти.
Коли запитуєш: з чого все-таки роблять рідкий котячий корм і яка сировина використовується для рендерингу, то стає не по собі. Але тут важливо керуватися основними принципами:
- коли на етикетці корму вказується конкретний різновид тварини (наприклад, мука з птиці), то до складу котячого харчування ніякі частини інших тварин не входять.
- у складі м'ясного та м'ясо-кісткового борошна не мається на увазі наявність крові, вовни, копит, рогів, шкіри, вмісту шлунків, рубців або кишечників. В основному кісткове борошно для котячих кормів не застосовують. Для отримання білка тварин можуть використовувати різні частини тіл тварин.
- процес рендерингу передбачає знищення всіх хвороботворних організмів, винятком є лише пріони. Але і тут можна бути спокійним, тому що цей вид захворювання не був зафіксований у котячих.
Головною небезпекою виступають лікарські препарати, які можуть бути у ветеринарних відходах (наприклад, при знеболюванні тварини). Однак, незважаючи на те, що залишки лікарських препаратів зустрічаються в кормах, вони не несуть серйозної небезпеки для тварин.
Процес гідроізоляції білка має на увазі під собою розкладання білка на амінокислоти за допомогою різних кислот та ферментів. У такому вигляді білку характерно легше засвоювання без ризику алергічних реакцій організму тварини. Наприклад, гідроліз дає можливість надати засвоєння кератину, який є білком, що входить до складу пір'я, шерсті, рогів та копит. Ці частини тіла у натуральному вигляді неспроможні засвоюватися організмом самостійно.
У білку з пір'я міститься менша кількість лізину, ніж у білку з птахів. Якщо кіт вживає пір'яне борошно близько 9 і більше відсотків від добового раціону, результатом може стати діарея, що свідчить про те, що котячий організм не може впоратися з процесом травлення.